Pls answer this question pls?
A plane left from an airport headed due west at a speed of 200 miles per hour. A second plane leaves an hour later also headed due west but at a speed of 225 m/h. After how many hours will the second plane catch up to the first plane?
- PinkgreenLv 71 month ago
The 2nd plane needs 200/(225-200)=8 hrs to catch the 1st plane.
- PhilipLv 61 month ago
As the 2nd plane leaves in pursuit, the 1st plane is already 200 mi ahead. The 2nd plane overtakes the 1st at the rate of (225-200)mph = 25 mph. Using the
relationship d = rt, ie., distance = rate*time, ie., time = distance/rate, we see that
the 2nd plane will overtake the 1st plane after 200mi/(25mi/hr) =(200/25)hr= 8hr
- KrishnamurthyLv 71 month ago
A plane leaves an airport traveling at an average speed of 200 miles per hour.
How long will it take a second plane traveling the same route at an average speed of 225 miles per hour to catch up with the first plane if it leaves an hour later?
Distance(d) equals Rate(r) times Time(t) or d = rt; r = d/t and t = d/r
Let t = amount of time it takes the second plane to catch the first plane
AFTER the second plane leaves.
Now we know that when the second plane leaves,
the first plane will have already traveled 200*1 or 200 miles.
We also know that when the two planes have traveled the same distance,
the second plane will have caught up with the first plane.
Total distance first plane travels = 200 + 200t
Total distance second plane travels = 225(t - 1)
And the above two distances need to be equal,
so: 200 + 200t = 225(t - 1) subtract 200t from each side
200 + 200t - 200t = 225t - 200t - 225 collect like terms
200 = 25t - 225 divide both sides by 25
t = t - 9 hrs-------so 8 hrs after the second plane leaves
it will catch the first plane
200 + 200*8 = 225*8
200 + 1600 = 1800
1800 = 1800
- PuzzlingLv 71 month ago
The first plane has been traveling for 1 hour so it has gone 200 miles.
The second plane then closes the gap (200 miles) at a *net* rate of 25 mph.
200 / 25 = 8 hours
Answer:It will take 8 hours
- What do you think of the answers? You can sign in to give your opinion on the answer.
- sepiaLv 71 month ago
A plane left from an airport headed due west at a speed of 200 miles per hour.
A second plane leaves an hour later also headed due west
but at a speed of 225 m/h.
200x = 225(x - 1)
25x = 225
x = 9
The second plane will catch up to the first plane after 9 hours.
- MichaelLv 71 month ago
Distance = speed * time
Distance plane 1 = distance plane 2
200 * (t + 1) = 225 * t
200t + 200 = 225t
200 = 25t
t = 8
8 hours <––––– After the second plane leaves